Silent Hill 2 je izdan 24.9.2001. u Americi, 27.9.2001. u Japanu i 23.11.2001. u Europi. Važno je znati da Silent Hill 2 nije direktan nastavak prvoga Silent Hill-a, niti da ima vlastitih direktnih nastavaka (iako je svaka igra povezana sa drugom na puno načina).

UPOZORENJE: Ovaj tekst sadrži spoilere vezane za Silent Hill 2.

Prije događaja iz Silent Hill 2, James Sunderland i njegova žena Mary Shepherd – Sunderland su provodili svoj godišnji odmor u Silent Hill-u. Boravili su u Lakeview hotelu, gdje je James snimio video kazetu sa Mary. Mary je rekla na video kazeti da je obožavala taj grad i da svakako želi opet doći tamo. James je slučajno zaboravio tu video kazetu u hotelu kada su ga napustili. Tri godine prije igre, Mary je pogođena smrtnom bolešću, i njeno se stanje pogoršavalo do toga da je imala snažne promjene raspoloženja. To je dovelo James-a do konzumiranja alkohola, jer je htjeo pobjeći od svoje usamljenosti i boli, ali to nikada nije ništa promijenilo. James se raspitivao o Mary-noj bolesti, i molio je doktore da mu kažu da postoji način na koji je mogu spasiti, ali uzalud.

James je rijetko posjećivao Mary u bolnici, jer je bolest uzrokovala Mary da se loše odnosi prema njemu. James je na kraju osjećao i seksualnu frustraciju (što je kasnije pokazano u nekoliko čudovišta tijekom Jamesove potrage u Silent Hill-u). Emocionalna bol i osjećaj praznoće su ostavljali James-a u stalnom stanju žalovanja. Na kraju James iznenada dođe kraj Mary, poljubi je na čelo, ali je odjednom počne gušiti sa jastukom (što je kasnije puno ismijavano u Noisy Hill parodiji Silent Hill-a) jer ili je htjeo završiti njene muke, ili mu je postala preveliki teret i htjeo je svoj život nazad. James je kasnije zažalio za time što je učinio.

James kasnije dobije misteriozno pismo od svoje mrtve žene, koje govori da je živa i da ga čeka na njihovom “posebnom mjestu”, negdje u Silent Hill-u. James je zbunjen ovim pismom, i muči se pitanjima da li je Mary zapravo živa ili se netko okrutno šali s njime. Kasnije u igri, pisani tekst u pismu nestaje, otkrivajući se da je to samo prazan papir (postaje prazna kuverta u James-ovom “inventory-u” koja kasnije potpuno nestaje). To je zato što pismo nikada nije postojalo i bilo je samo kreacija James-ove deluzije.

James se onda doveze u Silent Hill, što se pretpostavlja da se kanio ubiti u mjestu kojega su toliko voljeli. James nije jedini kojega su “zvali” u Silent Hill, dvoje drugih ljudi, Angela Orosco i Eddie Dombrowski su bili dovedeni u grad zbog sličnih događaja. No prije nego što dolazi u Silent Hill, njegov razum je šokiran od traume ubijanja Mary i potisne to sjećanje. Počinje vjerovati da je Mary umrijela prije tri godine i izmisli da je dobio pismo od nje. Sada vi preuzimate James-a, pokušavajući otkriti što se dogodilo njegovoj ženi.

Umjesto njegove žene, na njihovom posebnom mjestu pojavi se Maria, žena koja nevjerojatno liči na njegovu ženu, gotovo kao blizanka. James se složi s time da ga ona prati, zbog sigurnosti. Iako Maria veoma liči na njegovu ženu, njen izgled i osobnost su više seksualno orijentirani. Maria je veoma zagonetan lik, i može se smatrati kao reinkarnacija ili duhovni oblik Mary. Zbog njenog ponašanja i pokušaja da je James prihvati (čak i odlazeći u ekstremne situacije gdje ga je pokušavala ubiti kada ju odbije), može se smatratit glavnim antagonistom igre dok pokušava zarobiti James-a u njegovu prošlost, odbijajući ga pustit. Bez obzira na njeno ponašanje, Maria nije uistinu zao lik. Ispada da je Maria nekakav fantom kojega je Jamesov um izmislio zbog njegove očajne želje da opet vidi Mary, ovu ideju podržava i scenario u kojemu možete igrati kao Maria, koji se zove Born From a Wish, koji sugestira da na početku, čak ni Maria nije bila sigurna tko je, ali kada ugleda James-a, počinje ga se “sjećati” nekako. Najvažnija stvar koja se treba znati o Marii je da je ona stvorena iz James-ove želje (što je razlog imena Born From a Wish), ona je stvorena iz James-ove deluzije koja rezultira iz njegove nemogućnosti nošenja tereta ubojstva njegove žene. Kroz igru, Maria je ubijena po dosta puta, čime se želi pokazati istina James-u. Govori se kako je KONAMI uložio najviše truda na njen lik, što se stvarno vidi, i zbog čega je ona moj najdraži lik u SH2.

Kroz igru značajan je Pyramid Head, čudovište koje se u Silent Hill-u smatra kao “kaznitelj”, koji progoni James-a zbog dosta dobrog razloga. Čak i ubijaju Mariu da pokažu njegov zločin. Nakon toga James shvati svoj grijeh zbog kojega je bio i kažnjivan kroz Silent Hill. Zbog toga se dva Pyramid Head-a ubiju sami jer shvaćaju kako više nisu potrebni – njihov posao je odrađen.

Još prije svega, u svojoj potrazi u Silent Hill-u, susreće Lauru, osmogodišnje dijete koje zna za Mary i James-a. Laura je bila siroče koje je bila u bolnici u kojoj je Mary prebivala.Njih dvije su postale dobre prijateljice, i Mary je imala namjeru posvojiti ju, iako je znala da se James nikada vjerojatno ne bi složio. Za njihovo prijateljstvo James nije nikada znao, jer je stalno bio odsutan od Mary. Laura ne vidi grad kako ga James vidi, nego je Silent Hill kojega ona vidi predivno mjesto, kao u fotografijama koje joj je Mary pokazala. To je zato što Laura nema nikakvu krivu savjest, za razliku od James-a. Laura se odnosi veoma bahato prema James-u, znajući kako skoro nikada nije Mary posjećivao u bolnici, i smatrala je da ju nikada nije voljeo (što očito nije istina). Laura nezna da je Mary preminula, i nakon što James pogleda video kazetu u kojoj je snimljeno da ju je ugušio, Laura uleti u sobu i postaje bijesna na James-a i kaže da ga mrzi. Na kraju igre, James zajedno odlazi sa Laurom iz Silent Hill-a, moguće je da ju je posvojio i ostvario želju njegove žene.

Susrećemo i Eddie Dombrowski-a, koji je bio “privučen” u Silent Hill zbog svoje teške prošlosti. Zbog svoje težine, Eddie je bio psihički zlostavljan svoj cijeli život, što je on ignorirao i ponašao se normalno, sve dok  nije “pukao” i pucao na psa, kojega je ubio, kao i lokalnog igraća nogometa kojega je pucao u koljeno. Za neko vrijeme putovao je kao bjegunac od policije, dok nije došao u Silent Hill. Eddie kasnije objašnjava da je bio privučen Silent Hill-u zbog svoje krivnje. Pri njegovu dolasku u grad, kao i svi, odmah je dovezen u noćnu moru svoga vlastitoga pakla, koji je odlučen njegovim dijelima i izborima u životu. Stalno pronalazimo Eddie-a oko brutalno ubijenih mrtvaca, dok on tvrdi da nema ništa u vezi s njima. Tu je kada potpuno izgubi svoj razum i prizna ponosno svoje zločine sa sadističnim veseljem. Odluči da će ubiti sve koji mu se rugaju od sada, vidjeći da osobina inteligencija i izgled ne znači ništa kad je mrtva.

“Znaš li što ti to radi James? Kada si ismijavan, kada te mrze, pljulju na tebe, samo zbog toga kako izgledaš?”

“Znaš što? Nije važno ako si pametan, glup, ružan, lijep… Sve je isto kada si mrtav… a leš se nemože smijati”

James pokušava urazumiti Eddie-a, ali on shvaća to kao ruganje, na što je James prisiljen zaštiti se, i na kraju ubije Eddie-a.


Tu je i još jedan lik koji je bio “pozvan” u Silent Hill, Angela Orosco. Angela je poremećena, nestabilna djevojka koja je u potrazi za svojom majkom. Njeno mentalno stanje je oštećeno njenom prošlošću. Čak u svojem ranom djetinjstvu, Angela je uvjerena da nikada neće biti sretna. Pretpostavlja se da ju je njen otac, Thomas Orosco, silovao, uzrokovajući njenu mržnju prema muškarcima. Njena joj je majka rekla da je zaslužila to zlostavljanje. Angela je pobjegla od kuće, ali ju je otac pronašao. Tada ga je ubila, i bila pozvana u silent Hill zbog njene emocionalne zbrke. Angela je potisnula sjećanje na ubijanje svoga oca, uvjeravajući se da je još živ. James se bori protiv monstruozne verzije njenoga oca, nakon čega Angela baca TV i udara po mrtvom tijelu čudovišta. Angela je zadnje viđena na gorućim stepenicama Lakeview hotela, gdje zabuni James-a za svojom majkom, i pita ga hoće li se brinuti o njoj, ali James je gleda osramoćen. Angela se počne penjati po gorućim stepenicama, ali je nepoznato dali je umrla, jer njena smrt nije nikada pokazana. Njena sudbina je ostavljena da ju interpretira igrač. Angelin lik se puno vrti oko samoubojstva, jer stalno o tome govori James-u.

Silent Hill 2 nema pravoga završetka. U Silent Hill 4: The Room (gdje upoznajemo James-ova oca, Frank Sunderland-a), spominje se da je James nestao nakon odlaska u Silent Hill. Priča, kao i završetak je naime ostavljen da ga igrač interpretira. Postoje 6 završetka igre.

Na kraju James se bori sa monstruoznom verzijom svoje žene, nakon što je porazi, James ili odlazi iz grada sa Laurom, ili se ubije. U “Maria” završetku, James odlazi iz grada sa Mariom, no Maria počne kašljati, što može ukazivati da ima istu bolest kao Mary i da se događaji mogu ponoviti. Postoje i 2 završetka koja se smatraju šalom, DOG i UFO završetak.

Silent Hill 2 se smatra najboljom instalacijom Silent Hill serijala među fanovima, zbog svoje nevjerojatno duboke priče koja se može intrepertirati i analizirati gotovo beskrajno. Ja se sa ovim slažem, ali da tvrdim da je najbolji SH ikad je još uvijek veoma upitno. Ovu igru će te vjerojatno htjeti igrati samo zbog priče, koja je stvarno fenomenalna, i naravno ima puno stvari koje nisam ni spomenula. Kada razmišljam o svakom liku, vidim s kojim depresivnim temama se Silent Hill 2 bavi. Naravno, taj slučaj možemo vidjeti u svim SH igrama, ali SH2 stvarno ima nekako najtužniju atmosferu od svih igara, zbog čega ga stvarno obožavam, iako, vjerovali ili ne, Silent Hill 2 smatram kao mojim najmanje voljenim Silent Hill-om, a još uvijek je jedna od najboljih igara koje sam ikad igrala.